LifeGeek Magazin

LifeGeek Magazin

"A Szürrealizmus Én Vagyok" - Salvador Dalí a Reök-Palotában

2017. november 23. - Porcza Bíborka

8f1a8696.jpg

A szürrealista művész Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a Szegedi Reök Palotában. A 20. század egyik legnépszerűbb alkotójának legjellemzőbb szürrealista remekeiből kaptunk ízelítőt!

A szegedi Reök 10. jubileumának alkalmával különleges, nagyszabású kiállítással lepett meg minket, idén Salvador Dalí alkotásait tárja látogatói elé! Több, mint 60 mű a prágai Gallery of Art-ból, egészen szeptember 24-ig.

8f1a8727.jpg

A híres alkotók Jan Saudek és Alfons Mucha után a szürrealizmus mesterének kreációját hozta el a Reök. A kiállításra hatalmas az érdeklődés, Dalí műveit eddig több ezer látogató tekintette már meg. A siker töretlen. A Prágából érkező Dalí művek leginkább rézkarc, grafika és litográfia alkotja. Ezen kívül megcsodálhatóak a mester sokoldalú művei, kisplasztikái és porcelánból készült dísztáljai, továbbá a tárlaton megtekinthető a művész extém kereskedelmi műveinek válogatásai is.

8f1a8680.jpg

A legtöbbek számára a katalán-spanyol származású Dalí furcsa bajszáról vagy elfolyó óráiról (Az emlékezet állandósága, 1931) vált ismerté. Dalí már kisgyermek kora óta ügyesen rajzolt, művészi képességei igen hamar megmutatkoztak, már a tanulmányai alatt. A modern művészet igen sajátos alakja volt, mostanra neve egyet jelent a szürrealizmussal.

8f1a8687.jpg

Salvador Dalí képeinek érdekessége víziószerű képi világa miatt izgalmasak. Az egyszerű hétközanpi tárgyak, amiket használ festményein irracionális, sejtelmes szimbólumok. Számos tárgya állandó jelenléttel kíséri végig alkotói munkásságát, amiket ezek közül néhányat a Reökben állítottak ki.

8f1a8691.jpg

Dalí egyes „hétköznapi" tárgyak felé különös érdeklődéssel fordult. A jelentéktelen használati alkalmatosságok ingerelték alkotói fantáziáját. Misztikussá, valóságon túlivá varázsolta festményeit.

8f1a8693.jpg

A Reökben megrendezett kiállítás az 1960-as évekbeli Dalí grafikáit mutatja be. A szecessziós épület legnagyobb termében találhatók Salador Dalí sorozatai. Maga a kiállítás hosszas tárgyalás eredményeképp jött létre és azóta is hatalmas sikernek örvend.  Az expo közelebb hozza a közönség számára Dalí provokatív sokoldalú világát.

8f1a8711.jpg

Külön teremben megtekinthető Dali szavácskönyvéhez készített illusztrációk, melyet feleségével, Galával közösen adtak ki. Illetve az Énekek énekéből rajzolt illusztrációk is. 

Eredeti megjelenés: 2017.09.14
Kép forrás: Reök Galéria

https://design.hu/magazin/art-design-muzeum/iparmuveszet-design/a-szurrealizmus-en-vagyok-salvador-dali-a-reok

A bejegyzés trackback címe:

https://lifegeek.blog.hu/api/trackback/id/tr213359573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása