LifeGeek Magazin

LifeGeek Magazin

Pollinate avagy beporozás - Antal Balázs kollekciója

2017. november 25. - Porcza Bíborka

wp_20171015_17_14_32_rich.jpg

Antal Balázs kézzel festett kerámia tányér kollekciója különleges technikával készült. Az akvarell technika tulajdonságait használja véletlenséggel integrálva a virágminták kialakításában.

Antal Balázs a MOME-n tanult szilikátipari tervezőművészként. A tárgytervező egyedi porcelánmunkáit BAANTAl néven futó márkanéven ismerhető meg, alkotásai egyedi kézműves kerámiatárgyak. Különleges tányérjai a 2017-es desing héten is bemutatkozott a nagyközönségnek.

wp_20171015_17_15_24_rich_1.jpg

A kézzel készült kerámiadarabok, bár nagyon hasonlóak nincs két egyforma közöttük. A tányérok kékek, színesek, de fellelhető bennük egy rét részlete is virágokkal és fűvel tarkítva, rejtett természetbéli állatokkal.

wp_20171015_17_16_15_rich_1.jpg

Antal Balázs tárgytervező nem csumán porcelánnal foglalkozik, de formatervezéssel és desingel is. A kiállítás során a tányér archetipusát használta. A tárlat maga egy letisztult ugyanakkor rendkíűl színes és kifejező élményt nyújtó kiállítás. Igazán bele lehetett mélyülni a különféle tányérba és minél jobban elmélyül a néző tekintete a sok zöldön, kékek és pirosan, annál inkább észrevehetőek bizonyos apróságok, amiket a művész elrejtett a fűszálak között. Apró élővilágot fedehetünk fel a virágok buja rengetegében, katicák, imátkozó sáskák és méheket.

wp_20171015_17_16_40_rich.jpg

A szériák maguk kicsi vagy teljesen egyedi darabok. A tényérok funkciója előtérben maradt, ugyanakkor amit látunk az egy virágos rét tele lazasággal, néhol tömény, buja ornamentikával máskor meg igen szellős képi játékkal.

wp_20171015_17_16_34_rich_1.jpg

Az akvarell technika szabadsága és kiszámíthatatlansága igen közel áll a művészhez. Nem kis meglepetést hozva ezzel, hiszen a valódi kerámiafesték színei égetés közben mutatják meg igazi valójukat és nem a festés pillanatában. A Pillinate végső soron kísérlet eredménye a tónusozás és az árnyékolás pontosságával, ami csak később válik értelmezhetővé a már említett kiégetés után.  Az a fantasztikus ebben a kollekcióban, hogy szabadsága lévén egyetlen egy darab sem lesz egyforma, a művész hagyta a kezét a felületen dolgozni, mindegyik tányéron ott van a random színek akvarellhatású ősszekeveredése, mely igazán izgalmas benyomást kellt a nézőben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifegeek.blog.hu/api/trackback/id/tr6713384573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása